1. mai 2021 publiserer vi en ny versjon av NSF-ordlista, en oppdatering av den forrige ordlista, som ble publisert i april 2020. Vi har lagt til 60 872 ord og fjernet 2 539. Ordene som er fjernet er i stor grad feilaktige bøyningsformer, samt enkelte ord og former som har fått ny normert skrivemåte. Til sammen består ordlista nå av 826 650 ord. Den delen av ordlista som er relevant for Scrabble (ordene med 2–15 bokstaver) inneholder 722 956 ord, mot 664 828 tidligere.
Last ned NSF-Ordlista som en zippet tekstfil her.
Vi tilbyr ordlista til alle som utvikler nettspill. I slike spill anbefaler vi at ordlista brukes som en autoritativ kilde, slik at ord godkjennes hvis og bare hvis de står i ordlista.
I Scrabbleforbundets turneringer vil den nye ordlista være autoritativ opp til og med sju bokstaver. Det betyr at hvis et ord har inntil sju bokstaver, skal det godkjennes hvis det står i ordlista og underkjennes hvis det ikke gjør det. For ord med flere enn sju bokstaver er reglene som tidligere: det vil for det første si at dersom et slikt ord står i NSF-ordlista, må en dommer vurdere om det er snakk om en tillatt bøyningsform. Dessuten godkjennes ord med flere enn sju bokstaver hvis de står i den niende utgaven av Tanums rettskrivningsordbok.
Nedenfor finner du lister over ord på seks eller færre bokstaver som fjernes, og ord på sju eller færre bokstaver som legges til i den nye utgaven. Senere vil saken bli oppdatert med med oversiktlige PDF-er som også inneholder definisjoner på mange av ordene.
- Oversikt over nye ord
- Oversikt over noen nyttige ord
- Ord med inntil åtte bokstaver som fjernes
- Enbokstavsutvidelser av tobokstavsord
- Enbokstavsutvidelser av trebokstavsord
- Enbokstavsutvidelser av firebokstavsord
- Enbokstavsutvidelser av fembokstavsord
- Enbokstavsutvidelser av seksbokstavsord
- Stammer som kan utvides til sjubokstavsbingoer
- Bingoer uten typiske endelser
Tusen takk for stor jobb! Liker spesielt godt at lista er autoritativ til og med sjubokstaverne.
Jeg har kikket i lista, og lagt merke til et par klasser av inkonsistenser som følge av denne opprydningen. Jeg antar dette har å gjøre med en (fornuftig) prioritering av inntil-sju-ordene, men dette kan kanskje være en ting å ta med til neste oppdatering:
1. Ord som er feil eller foreldede har blitt fjernet i grunnform (typisk = 8 bokstaver) henger igjen. I sjeldne tilfeller vil dette kunne gi litt rar dømming hvis vi skal ta de oppgitte reglene bokstavelig; BERBISK vil bli underkjent siden det ikke står i den autoritative 7-lista; BERBISKEN står både i NSF2021 og i T9 og kan fort bli godkjent. Tilfeller jeg har funnet fra A til F er
ANGREÅR
BERBISK
BLEKFIS
BLÅSORT
BOKTIPP
BUSTED
DAGFUNN
DERBEST (DERBESTE står igjen)
EINRETT
ENRÅDIG
FILKORT
FJALLE
FLYBOLT
FLYFISK
FRAHOLD (fjernet, alle andre former av FRAHOLDE er igjen)
2. Ord uten flertall der ubestemt form er fjernet, mens bestemt form henger igjen, f.eks. er FARINER korrekt tatt bort, mens FARINENE fremdeles er i lista. Igjen fra A til F:
BIFILIER
BILISMER
BJØNNER
DURRAER
EKSISER
EKSOSER
ELENDER
EMPIRER
ENINGER
EPIKKER
ESPRIER
ETIKKER
FALSKER
FARINER
FENADER
FIDUSER
FINISER
FLEISER
FOLIOER
FROSTER
FURORER
FÆLSKER
Jeg var så uforsiktig å bruke mindre-enn-tegn og større-enn-tegn, som tydeligvis ble tolket som uforståelige HTML-tagger og dermed ignorert. Første setning i punkt 1 skal lyde:
1. Ord som er feil eller foreldede har blitt fjernet i grunnform (typisk inntil 7 bokstaver), mens avledede former (typisk minst 8 bokstaver) henger igjen.
Som du korrekt påpeker er inkonsistenser som dette en midlertidig konsekvens av at vi utvider autorativitetsgrensa trinnvis. Faktisk overrasker det meg litt at du ikke har funnet fler 🙂
I de fleste tilfellene skal det være mulig å dømme korrekt her (dommerne oppfordres til å skaffe seg tilgang dommerverktøyet som viser nøyaktig hvilke bøyningsformer vi mener at skal godkjennes), men det er mulig språkreglementet burde presisere tydeligere at dersom grunnformen av et ord er på syv eller færre bokstaver, skal bøyningsformer av dette ordet kun godkjennes dersom ordet faktisk står i lista.
Kvifor er BERBISK fjerna? Forstår at BERBISKEN og eventuelle fleirtalsvarianter er fjerna, men grunnordet her er vel kurant både om språkgruppa (substantiv) og folkegruppa (adjektiv)? (jf. oppslagsord i Naob og Wikipedia).
Gløym det om substantiv, der gjekk det litt i surr …
BERBISK (både substantiv og adjektiv, ja) ble endret til BERBERSK etter styrevedtak i Språkrådet 24. februar i år, og dette er dermed en av de aller ferskeste endringene i rettskrivingen som er med i denne utgaven av ordlista. Bakgrunnen for avgjørelsen har jeg ikke dessverre ikke kjennskap til, og jeg må innrømme at den kom som en overraskelse på meg også.
Hvis man er interessert i å følge med på sånt som dette, har Språkrådet publisert en oppsummering av alle de nylige endringene i rettskrivingen på https://www.sprakradet.no/Spraka-vare/Norsk/normering/Rettskrivingsvedtak/rettskrivningsvedtak-etter-2012/ , og man kan også melde seg på et periodisk nyhetsbrev på e-post på https://www.sprakradet.no/Spraka-vare/Norsk/normering/Rettskrivingsvedtak/nyhetsbrev-om-rettskrivingsvedtak/
@jsvendsen:
listen over nye ord, side 7, har følgende oppføring:
UtstyrtCHIC adjektiv ikke chic; ufiks, uelegant
og: TAGLDUK er oppført i NSF-listen. Er det et ord, eller er det en feilskrevet utgave av TALGDUK?
En TAGLDUK er en (sikte)duk av (heste)tagl, i følge oppføringer i Tanums, NAOB og Norsk Riksmålsordbok. TALGDUK*, så besnærende ekkelt det enn kan høres, står ikke noen steder.
Det er nok en feil som har skjedd da dokumentet ble generert. Det skal stå UCHIC.
Hei, er det på tide å legge inn sms i ordlista? Stavemåten med små bokstaver er nå et sidestilt valg i bokmålsordboka på nett (på samme måte som tv, dvd, cd, pc): https://ordbok.uib.no/perl/ordbok.cgi?OPP=sms&ant_bokmaal=5&ant_nynorsk=5&bokmaal=+&ordbok=bokmaal
Da kommer nok sms inn ved neste oppdatering!
Mvh Kirsti Vogt, for NSFs språkkomité
Hei, jeg fikk ikke godkjent SNATRER i wordfeud bokmål? Snatre er da et helt vanlig ord som beskriver kjeftelyden til skjærer, blant annet.
Ja, det er et vanlig ord, men det skrives SNADRE på bokmål, selv om det mange steder i landet uttales med T.
Mvh Kirsti Vogt, for NSFs språkkomité