Vanlige spørsmål

Om forbundet

– Hva gjør Norsk scrabbleforbund?
Norsk scrabbleforbund arrangerer turneringer og møter for scrabblespillere i Norge.

– Hvor skal jeg henvende meg dersom jeg har spørsmål om forbundet?
Først kan du se om svaret på ditt spørsmål er besvart her. Dersom du ikke kan finne svar på ditt spørsmål, kan du sende en e-post til styret i Norsk scrabbleforbund, og vi vil svare deg så fort som mulig. Dette kan du gjøre ved å se på menylinjen over og trykke på «Kontakt oss».

– Hvor finner jeg vedtektene til Norsk scrabbleforbund?
Trykk på «Om oss og Scrabble» i menylinjen over, og deretter på «Vedtekter og generalforsamlinger», og til slutt på «Vedtekter». Eller klikk på denne lenken.

Om medlemskap

– Hvem kan bli medlem i Norsk scrabbleforbund?
Hvem som helst kan bli medlem i Norsk scrabbleforbund, men barn under 15 år må ha tillatelse av foresatte.

– Følger det noen forpliktelser ved å være medlem i Norsk scrabbleforbund?
For å være medlem i Norsk scrabbleforbund, må du betale medlemskontingent årlig.

– Hvor høy er medlemskontingenten?
Medlemskontingenten er på 100 kroner for medlemmer over 18 år, og 50 kroner for medlemmer under 18 år.

– Hvem har tilgang på informasjonen jeg gir fra meg?
Det er kun styret i Norsk scrabbleforbund og styrets underkomiteer som har tilgang på informasjonen.

– Hvor lenge lagres disse opplysningene?
Opplysningene om deg vil kun bli lagret så lenge du er medlem i Norsk scrabbleforbund.

– Hvordan blir jeg medlem?
I menyen øverst på siden finner du et valg som heter «Bli medlem». Ved å trykke her vil du få fram et skjema. Fyll ut informasjonen som kreves, så får du tilsendt en aktiveringslenke for innlogging. Senere får du informasjon om kontonummer for innbetaling av medlemsavgift.

Om nettsiden

– Kan jeg delta i forumet selv om jeg ikke er medlem i Norsk scrabbleforbund?
Forumet er foreløpig ikke aktivert. Du kan skrive kommentarer til postene her på nettsidene selv om du ikke er medlem, men alle kommentarer skal godkjennes før de publiseres, enten de er skrevet av medlemmer eller ei.

Om arrangementer

– Hvordan får jeg vite om arrangementer?
Informasjon om alle turneringer og treff vil gjøres tilgjengelig på våre nettsider, og du kan også motta informasjonen pr. e-post dersom du godkjente dette under medlemsregistreringen.

– Hvilke språk godkjennes under turneringene?
Foreløpig er det kun bokmål som godkjennes under turneringene, med mindre turneringen spesifikt arrangeres på et annet språk.

– Hvor ofte er det NM?
NM arrangeres en gang årlig.

31 kommentarer til Vanlige spørsmål

  1. Katherine Remy sier:

    Hi, I’m an American living in Oslo and I wonder if you have any English scrabble clubs or events. Thanks! Katherine

  2. Kirsti sier:

    Hi Katherine, great to hear from you!

    We haven’t had a lot of activity in English yet, but we did have a participant at the world championship and hope to have more events in English in the future. We do not arrange online events, only live events, and as we have already been contacted by another player interested in English Scrabble, the future seems bright in this regard.

    You may contact us here or find us at Facebook, and if you wish, you could also drop by our next tournament just to say hello. It is at Asylet in Oslo (the address is Grønland 28, and when you enter the back yard, we are in a small room all the way down in the back on the left hand side), December 11 from 12.30–18.00, and I am sure we will stay there a few hours after that as well. I wouldn’t be surprised if someone has brought English tiles and would like to play a game or two ..

    All the best,
    Kirsti Vogt

    • Katherine Remy sier:

      Hi Kirsti, Thanks so much for all the information! I’ll be away the weekend of the tournament, but will try again next time. I couldn’t find your group on facebook. I searched for «Norsk Scrabbleforbund», but got no results. Is it under another name? Best, Katherine

  3. Anne Edholm sier:

    Jeg har i lang tid forsøkt å få tak i et Scrabble-spill med de gode, gamle trebrikkene. Helt komplett umulig! Det produseres ikke lenger på norsk. Kanskje Norsk scrabbleforbund kan øve litt press? Hos brettspill.no har de en gang hatt, men ikke lenger: http://www.brettspill.no/spill.aspx?spillId=712

    • Kirsti sier:

      Hei!
      De eneste norske Scrabble-brettene med trebokstaver som har vært å få de siste årene, er vel den såkalte DeLuxe-utgaven, som også har brett med dreiemekanisme. Men som du selv har oppdaget, de produseres ikke lenger, så man skal ha flaks for å finne dem i handelen. Dessverre er det begrenset hvilke muligheter vi har til å øve press på produsentene … Der er det nok markedskreftene som rår. Jeg er redd du må nøye deg med plastbrikker, hvis ikke du klarer å få tak i et brukt spill.

      Mvh
      Kirsti Vogt, for NSF

    • Lars sier:

      Du kan ofte finne Scrabble med trebrikker på loppemarkeder.

  4. Birthe-Lisbeth Ludvigsen sier:

    Hei.
    Jeg er på jakt etter originale skriveblokker for notering av poengsum. Vet dere hvor man kan få tak i det? Jeg har spurt i flere forretninger som selger Scrabble, men uten hell.
    Birthe

    • Kirsti sier:

      Hei!
      Slike blokker har jeg dessverre aldri hørt om engang … så de har nok forvunnet fra markedet for lenge siden. Det beste tipset jeg kan gi, er nok å laste ned våre noteringsskjemaer for Scrabble og bruke dem i stedet. Disse finner du her: http://www2.scrabbleforbundet.no/?page_id=223
      Mvh
      Kirsti Vogt, for NSF

      • Birthe-Lisbeth Ludvigsen sier:

        Takk for svar og link. De blokkene jeg etterlyste, fulgte med i esken når man kjøpte Scrabble, de ligner på en Yatzy-blokk, bare i grønn-farger og har felt for både gjeldende rundes poengsum og total poengsum. Merkelig at det ikke skal være mulig å få tak i og at man skal være nødt til å lage sine egne, å notere poengsum er jo en del av spillet… Kanskje det er noen andre som vet?

        • Kirsti sier:

          Jeg har forhørt meg med andre i forbundet, og slike blokker er dessverre ukjent for oss. Men jeg skjønner godt at du savner dem, de høres veldig praktiske ut.

  5. Øyvin Norborg sier:

    Hei
    Hvordan kommer jeg inn på scrabble på nettet, hvor jeg kan m,øte andre som spiller?
    Øyvin

    • Kirsti sier:

      Hei!
      Anbefaler at du oppretter en konto på ordspill.no, en gratis spilltjeneste som drives av Aftenposten. Der kan du spille Scrabble med andre, på tre ulike brett og i mange forskjellige hastigheter.
      Mvh
      Kirsti Vogt
      for NSF

  6. Fredrik Berget sier:

    Hei!

    Hvor finner jeg informasjon om hvor mange det er av hver bokstav i et spill?
    Jeg spiller for tiden wordfeud og har lett litt rundt om på nettet, kunne vært fint å fått et endelig svar her og nå.

    • Kirsti sier:

      Hei!

      I Scrabble og på Ordspill er brikkefordelingen som følger:

      7 x A
      3 x B
      1 x C
      5 x D
      9 x E
      4 x F
      4 x G
      3 x H
      5 x I
      2 x J
      4 x K
      5 x L
      3 x M
      6 x N
      4 x O
      2 x P
      6 x R
      6 x S
      6 x T
      3 x U
      3 x V
      1 x W
      1 x Y
      1 x Æ
      2 x Ø
      2 x Å
      2 x blanke brikker

      I Wordfeud er brikkefordelingen litt annerledes, og brikkene har også andre verdier:

      7 x A
      3 x B
      1 x C
      5 x D
      9 x E
      4 x F
      4 x G
      3 x H
      6 x I
      2 x J
      4 x K
      5 x L
      3 x M
      6 x N
      4 x O
      2 x P
      7 x R
      7 x S
      7 x T
      3 x U
      3 X V
      1 x W
      1 x Y
      1 x Æ
      2 x Ø
      2 x Å
      2 x blank brikke

      Brikkefordelingen for alle språk i WordFeud finner du for øvrig ved å trykke på «hjulet» oppe i venstre hjørne og deretter trykke Help. Da kommer du til denne siden.

      Mvh
      Kirsti Vogt, for NSF

      • Fredrik Berget sier:

        Tusen hjertelig takk!

        Jeg prøver å slå verdensrekorden og trodde jeg hadde begått en feil. Dette var en god nyhet!

        • Kirsti sier:

          Bare hyggelig! Nå finner du også brikkefordelingen – med poengsummer – som fast innslag på nettsidene våre, under Om oss og Scrabble – nærmere bestemt her.

  7. Fredrik Berget sier:

    Denne kommentaren kan være middlertidlig, men jeg har et lite og viktig spørsmål.
    Er MENGT et ord på wordfeud?

  8. liv engeset sier:

    mange ord og forkortelser som ikke går an : 1. kue, kuet, kues, 2. bomsen er ok men ikke boms. 3. wok går ikke4. Hva er HM ? 5. Hva er CF ? 6. Noen egennavn er ok, andre ikke. 7.Hvorfor går ikke cal ? 8. Hvorfor ikke DWD, TV, WEB, OSV, +++ mange andre forkortelser som er meget vanlig i dagliglivet. MVH meg

    • Kirsti sier:

      Du sier ikke hvor du mener at ordene du nevner ikke går, noe som hadde gjort det mye enklere å svare deg, men jeg regner med at det er Wordfeud du snakker om. I det følgende tar jeg derfor utgangspunkt i ordlisten som brukes der. Men først vil jeg gjøre oppmerksom på at NSF ikke har noe som helst ansvar for Wordfeud, verken for ordlisten der eller for spillet som sådan. Vi bruker heller ikke samme ordliste.

      Når det er sagt:
      1, 2 og 3: KUE, KUET, KUES, BOMS, WOK kan legges i Wordfeud. Har du ikke fått dem godkjent, er det fordi du har forsøkt å kombinere dem med andre ord som ikke går.
      4: HM er en interjeksjon. «Hm, det må jeg tenke litt på.»
      5. CF er opprinnelig en forkortelse for cost and freight, innlasting og frakt (inkludert), og står som adverb i Fullformsordlisten til Norsk Ordbank, som brukes i Wordfeud. (CF godtas imidlertid ikke etter våre regler.)
      6. Egennavn er ikke tillatt verken i Scrabble eller Wordfeud. Men husk at mange substantiver og verb også kan brukes som egennavn. Iris, Bjørn, Lykke, Signe, Borge, Skule …
      7. CAL går ikke fordi det er en forkortelse. Forkortelser godtas ikke. (Men noen ord som opprinnelig har vært forkortelser, som TV (televisjon), CD (compact disc), PC (personal computer) og flere andre, er blitt så vanlige i dagligtalen at de ikke lenger regnes som forkortelser, men som såkalte initialord eller bokstavord, og derfor klassifiseres som substantiver. Disse kan dermed legges i både Scrabble og Wordfeud.)
      8. DWD vet jeg ikke hva er. Mener du DVD? Det godtas. Det samme gjør TV og WEB.

      Mvh
      Kirsti Vogt, for NSF

  9. Inger Beck sier:

    Et «teknisk» spørsmål:
    Får feilmeldingen:
    Protokollfeil. Ukjent feil (illegal_tiles)
    Og kommer ikke videre, hva jeg enn prøver å legge. Dessuten er tydeligvis alle spillene mine sperret pga dette, jeg får dem opp på iPhone men ikke iPad.
    Hjelp!

    • Kirsti sier:

      Hei!
      Dette spørsmålet er dessverre stilt til helt feil adressat. Jeg går ut fra at du enten snakker om Wordfeud eller Ordspill, men vi lager ingen av disse spillene og kan dermed ikke bistå med teknisk support heller. Det beste rådet jeg kan gi er å forsøke å logge deg ut av appen, men du må ta kontakt med utviklerne bak spillet om slikt som dette.
      Mvh Kirsti Vogt, for NSF

  10. Mai Britt Hausland sier:

    Hei!
    Vi har hatt en diskusjon om poengberegningen i Scrabble i vår familie. Hvis en spiller lager to ord hvor begge ordene inkluderer feltet «dobbelt ordpoeng», skal man da få dobbelt ordpoeng for hvert av disse ordene?

    På forhånd hjertelig takk for hjelpen!

    mvh
    Mai Britt Hausland

    • Kirsti sier:

      Hei!

      Ja, det skal man. Hvis for eksempel KAST ligger loddrett med T-en over feltet for dobbelt ordpoeng, og man så legger BANAN vannrett under det, slik at man også danner ordet KASTA, gir både BANAN og KASTA dobbelt ordpoeng.

      Doblings- og triplingsruter, enten de gjelder enkeltbrikker eller ord, skal regnes både loddrett og vannrett dersom man danner ord begge veier. Men merk at dette bare gjelder første gang de brukes. Selv om den som legger BANAN får dobbelt ordpoeng for dette ordet, får ikke en spiller som senere legger SKALL etter det, og danner ordet BANANSKALL, dobbelt ordpoeng for det nye ordet, med mindre SKALL krysser et nytt «dobbelt ordpoeng»-felt.

      Mvh Kirsti Vogt, for NSFs språkkomité

  11. Cecilie Naper sier:

    Hei, jeg stusser litt over det med Wordfeud og forkortelser. Hvorfor går for eks. PS, men ikke CA? Beste hilsen CN

    • Kirsti sier:

      Beklager at det har tatt så lang tid å svare deg. Meldingene her er blitt lest, men på grunn av andre prioriteringer er de dessverre ikke blitt besvart før nå.
      Ord som PS, PC og WC er ikke normert som forkortelser på norsk, de er initialord og normert som substantiver. Det samme gjelder blant annet RADAR, SONAR, CV, CD og PS. Forklaringen er at vi aldri har sagt for eksempel compact disc og personal computer på norsk. Vi tok i bruk de engelske forkortelsene som substantiver og snakket om CD-er og PC-en. Da normeres de også som substantiver. Ordlisten inneholder altså ingen forkortelser, og skal heller ikke gjøre det.
      Mvh Kirsti Vogt, for NSFs språkkomité

  12. Dagrunn Bøstrand sier:

    Hei. Jeg lurer på hvorfor jeg ikke får poeng for bingoer i wordfeud? Har det noe med at spillet ikke er oppdatert? Har en honor mobil. Har opplevd dette gang på gang. I siste spill hadde jeg to bingoer, men fikk ikke poeng for noen av de ? Er det noe jeg må gjøre med spillet? Mobilen ? På forhånd takk.

    • Kirsti sier:

      Norsk Scrabbleforbund lager ikke Wordfeud, og kan dessverre ikke svare på tekniske spørsmål om spillet heller. Du må kontakte utviklerne av spillet, og kontaktinformasjon til dem finner du på wordfeud.com
      Mvh Kirsti Vogt, for NSF

  13. N sier:

    Hei! Er det noen som vet hvordan man kan få tak i de gamle scrabble-brettene, eller om det finnes en annen versjon enn den som «alle andre» selger?(https://prisguiden.no/produkt/scrabble-original-226332)
    Leter spesifikt etter et brett der «skillelinjene» er opphøyet litt, slik at Scrabble-brikkene ikke sklir utover.

    • Kirsti sier:

      Hei! Det finnes bare én type Scrabble-brett til salgs i Norge nå, fordi det er den eneste typen som produseres. Men det finnes andre typer brett å få kjøpt på nettet, riktignok med engelsk tekst. NSF bruker brett som er kjøpt hos SamTimer, og der vil du finne mange ulike brett som har opphøyde skillelinjer: https://samtimer.com/
      Mvh Kirsti Vogt, for NSFs språkkomité

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


syv + = tretten