Scrabble ble først utgitt i USA, og Scrabble er fortsatt svært populært der og i andre engelskspråklige land. Men engelsk Scrabble er også populært i mange land hvor engelsk ikke er særlig utbredt som morsmål – interessant nok er den regjerende verdensmesteren fra Thailand.
Vi kommer til å arrangere turneringer i engelsk Scrabble også i Norge, og vi har også anledning til å sende én representant til verdensmesterskapet i engelsk Scrabble, som arrangeres i slutten av 2011.
Regler
I engelske turneringer bruker vi de reglene det er vanlig å bruke internasjonalt, og som også benyttes i verdensmesterskapet. Det er 25 minutters tenketid (mot 30 minutter i norskspråklige turneringer), og man får 5 minuspoeng for å utfordre et gyldig ord (mot 10 poeng på norsk).
Ordbok
Det benyttes to forskjellige ordbøker i engelskspråklig Scrabble. Tidligere fantes det én amerikansk ordbok, som ble benyttet i blant annet USA og Canada, og én britisk ordbok, som ble brukt i blant annet Storbritannia. I internasjonale turneringer var det vanlig å akseptere alle ord som stod i minst én av de to ordbøkene. Etter hvert bestemte flere land, deriblant Storbritannia, seg for å bruke den internasjonale versjonen, kjent under navnet SOWPODS, i alle turneringer. I Nord-Amerika har de derimot beholdt sin amerikanske ordbok, så situasjonen i dag er at USA og Canada bruker den amerikanske ordboka, mens det i de fleste andre land spilles med den blandede ordboka, som godkjenner både britiske og amerikanske ord.
I verdensmesterskapet og de fleste andre internasjonale turneringer er det SOWPODS som brukes, og den bruker vi også i engelskspråklige turneringer i Norge.
Min motspiller legger ordet «Leikede» og får det godkjent. Finner det ikke i bokmålsordlista, og da burde det ikke være godkjent. Og hva i all verden skal det bety?
For det første: Det er ikke slik at et ord må stå i Bokmålsordboka (jeg går ut fra at det er den du mener når du skriver «bokmålsordlista») for at det skal bli godkjent. Alle ord som står i Bokmålsordboka, står også i NSF-ordlisten, men ikke omvendt. Bokmålsordboka inneholder rundt 60 000 ord (grunnformer), NSF-ordlisten har over dobbelt så mange. For det andre: LEIKEDE er en bøyning av verbet leike, nærmere bestemt adjektivisk perfektum partisipp, som i «de leikede leikene/de lekte lekene». Mange verb kan bøyes slik, men dette eksemplet er en nokså tvilsom bøyning som er generert av en datamaskin. Ordlisten som NSF-ordlisten bygger på, er full av slike datagenererte bøyninger. Vi vil rydde opp i dette etter hvert, men enn så lenge står de dessverre der. Du kan lese mer om ordlisten og dette arbeidet her.
Mvh Kirsti Vogt, for NSFs språkkomité