Engelsk

Scrabble ble først utgitt i USA, og Scrabble er fortsatt svært populært der og i andre engelskspråklige land. Men engelsk Scrabble er også populært i mange land hvor engelsk ikke er særlig utbredt som morsmål – interessant nok er den regjerende verdensmesteren fra Thailand.

Vi kommer til å arrangere turneringer i engelsk Scrabble også i Norge, og vi har også anledning til å sende én representant til verdensmesterskapet i engelsk Scrabble, som arrangeres i slutten av 2011.

Regler

I engelske turneringer bruker vi de reglene det er vanlig å bruke internasjonalt, og som også benyttes i verdensmesterskapet. Det er 25 minutters tenketid (mot 30 minutter i norskspråklige turneringer), og man får 5 minuspoeng for å utfordre et gyldig ord (mot 10 poeng på norsk).

Ordbok

Det benyttes to forskjellige ordbøker i engelskspråklig Scrabble. Tidligere fantes det én amerikansk ordbok, som ble benyttet i blant annet USA og Canada, og én britisk ordbok, som ble brukt i blant annet Storbritannia. I internasjonale turneringer var det vanlig å akseptere alle ord som stod i minst én av de to ordbøkene. Etter hvert bestemte flere land, deriblant Storbritannia, seg for å bruke den internasjonale versjonen, kjent under navnet SOWPODS, i alle turneringer. I Nord-Amerika har de derimot beholdt sin amerikanske ordbok, så situasjonen i dag er at USA og Canada bruker den amerikanske ordboka, mens det i de fleste andre land spilles med den blandede ordboka, som godkjenner både britiske og amerikanske ord.

I verdensmesterskapet og de fleste andre internasjonale turneringer er det SOWPODS som brukes, og den bruker vi også i engelskspråklige turneringer i Norge.

2 kommentarer til Engelsk

 1. Marte sier:

  Min motspiller legger ordet «Leikede» og får det godkjent. Finner det ikke i bokmålsordlista, og da burde det ikke være godkjent. Og hva i all verden skal det bety?

  • Kirsti sier:

   For det første: Det er ikke slik at et ord må stå i Bokmålsordboka (jeg går ut fra at det er den du mener når du skriver «bokmålsordlista») for at det skal bli godkjent. Alle ord som står i Bokmålsordboka, står også i NSF-ordlisten, men ikke omvendt. Bokmålsordboka inneholder rundt 60 000 ord (grunnformer), NSF-ordlisten har over dobbelt så mange. For det andre: LEIKEDE er en bøyning av verbet leike, nærmere bestemt adjektivisk perfektum partisipp, som i «de leikede leikene/de lekte lekene». Mange verb kan bøyes slik, men dette eksemplet er en nokså tvilsom bøyning som er generert av en datamaskin. Ordlisten som NSF-ordlisten bygger på, er full av slike datagenererte bøyninger. Vi vil rydde opp i dette etter hvert, men enn så lenge står de dessverre der. Du kan lese mer om ordlisten og dette arbeidet her.
   Mvh Kirsti Vogt, for NSFs språkkomité

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


+ fem = fjorten