Ordlister

To- og trebokstaversordene er selve limet i et parti Scrabble. I undermenyen her finner du mer inngående informasjon om hvilke ord med to og tre bokstaver som er tillatt i henhold til NSFs språkreglement, og også litt om forskjellen på hvilke ord som er tillatt å legge etter NSFs reglement og på Ordspill.no/i Wordfeud.

Den offisielle ordboka under turneringer er Tanums store rettskrivningsordbok, 9. utgave. Den inneholder rundt 300 000 ord, inklusive en stor mengde sammensatte ord. Alle ordene som står der kan legges, bortsett fra egennavn, symboler og forkortelser. I tillegg godkjennes alle bøyningsformer som er i vanlig bruk i moderne norsk, med unntak av genitivsformer. Du kan lese mer om dette under “Regler”, der du også finner det komplette språkreglementet.

I tillegg til ordene i Tanums godkjennes også alle ord i NSF-ordlisten, den ordlisten som benyttes i Wordfeud og Ordspill, under NSFs arrangementer. Men ettersom denne ordlisten fremdeles inneholder datagenererte bøyninger, vil det fortsatt være slik at disse ikke nødvendigvis vil bli godkjent av en dommer under en turnering. Språkreglementet som definerer hvilke bøyninger som er grammatisk korrekte, vil fremdeles være gjeldende.

20 kommentarer til Ordlister

 1. Jeg spiller wordfeud og forundrer meg over ord som godtas og som ikke godtas. Hvorfor godtas f.eks. ikke frisurf? Lunch er ikke et norsk ord, det skrives lunsj på språket vårt. Webb med to b’er godtas, hvordan kan det ha seg?

  • Kirsti sier:

   Frisurf er meg bekjent navnet på en tjeneste fra Telenor, og må dermed regnes som et egennavn. Webb er imperativ av verbet webbe. Lunch ryker nok ut ved neste oppdatering, vi vet at ordlisten inneholder feil, men det er ikke gjort i en håndvending å rydde opp i alt.
   Mvh Kirsti Vogt, for NSFs språkkomité

 2. Inger Beck sier:

  Hva er en sulk? Eller er det imperativ av å sulke? Det ble godkjent. Mye rart som godkjennes!

  • Kirsti sier:

   SULK er ganske riktig imperativ av å sulke, som betyr å søle, grise til. Det kunne du ha funnet ut ved å slå opp i Bokmålsordboka, som er gratis tilgjengelig på nett. Jeg gjør oppmerksom på at vi ikke har kapasitet til å fungere som oppslagstjeneste for alle som spiller Wordfeud og lurer på hva ord betyr. I stedet anbefaler vi at folk slår opp i Bokmålsordboka selv eller går til innkjøp av Tanums store rettskrivingsordbok, som inneholder langt flere ord. Husk også at ordlisten inneholder mer enn 120 000 grunnformer. Det ville være rart dersom du ikke innimellom støtte på ord du ikke kjenner fra før.
   Mvh Kirsti Vogt, for NSFs språkkomité

 3. Marte Reier sier:

  Hei
  Hadde en motstander som la «bome» – og det ble jo åpenbart godkjent! Jeg finner ikke ordet i bokmålsordboka – og har aldri hørt det før. Skjønner ikke hva det skal bety, men det vet kanskje dere?

  • Kirsti sier:

   Ja, det vet vi. BOME er en bøyning av adjektivet BOM, et bergverksuttrykk som betyr “som gir hul lyd”. Jeg gjør oppmerksom på at vi dessverre ikke har kapasitet til å fungere som oppslagstjeneste for alle som spiller Wordfeud og lurer på hva ord betyr. I stedet anbefaler vi å investere i Tanums store rettskrivingsordbok, som er fantastisk nyttig både når man er ute etter definisjoner og når man lurer på hvordan et ord skrives.
   Mvh Kirsti Vogt, for NSFs språkkomité

 4. Torhild Kristine Stafne sier:

  Hei!
  Spiller både Wf og Ordspill, og har bare ett spørsmål: Er virkelig «regnere» et ord som godkjennes? Jeg har forsøkt å søke i ordbøker, men får hver gang spørsmål om jeg mener det eller det…, og intet treff på ordet. Det ble nemlig godkjent i Ordspill med store konsekvenser for meg. Jeg hadde lagt «regner» (loddrett) helt ned til en klynge med poengruter, og trodde faktisk «legget» mitt var trygt. Det var det ikke….

  • Kirsti sier:

   Substantivet REGNER, med flertallsformen regnere, står i Tanums store rettskrivningsordbok, så det kommer ikke til å bli tatt ut av ordlisten. De fleste spillere har nok opplevd at legg de trodde var trygge, viste seg ikke å være det … og det kan være en sur lærepenge. Men her skyldtes det altså ikke en feil i ordlisten.
   Mvh Kirsti Vogt, for NSFs språkkomité

   • Torill Johansen sier:

    En regner er er vel f.eks. en lommeregner? Og regnere tilsvarende i flertall.

    • Kirsti sier:

     Det er nokså sannsynlig, ja, men Tanums gir ikke noen definisjon, så jeg ville ikke spekulere i det. Det kan faktisk også være en yrkestittel (som trolig er utdatert nå), jeg blir stadig overrasket over hva som går inn i den kategorien.
     Mvh Kirsti Vogt, for NSFs språkkomité

    • Steinar sier:

     BEREGNERE går også så jeg tror ikke det er lommeregner vi snakker om.

     • Kirsti sier:

      Beregner er ifølge Norsk ordbok «yrkestittel for visse personer som er beskjeftiget med beregning (f.eks. av forsikringspremier, lønninger)». Det er ikke nødvendigvis noen sammenheng mellom dette ordet og det ordet som ble diskutert her, selv om de ligner på hverandre.

      Mvh Kirsti Vogt, for NSFs språkkomité

 5. Jacob Hansen sier:

  Er det et ord som heter melkas vi er litt uenige her

  • Kirsti sier:

   Det må i så fall være genitiv, altså eieform, av ordet melk. Det er ikke tradisjon for å godta genitiv i norsk Scrabble, så melkas ville ikke blitt godkjent i våre turneringer, men om dere vil godta det eller ikke, er opp til dere. Uansett – det nytter ikke å bruke NSF for å få avgjort slikt, vi er en liten, frivillig organisasjon og har ikke kapasitet til det. Normalt kan du heller ikke regne med å få svar såpass raskt som du har fått nå engang, spesielt ikke på en søndag, og jeg tipper dere for lengst har gitt opp å vente.
   Mvh Kirsti Vogt, for NSFs språkkomité

 6. ronny sier:

  ewe,whig,wadi,wad, celt,tbc alle blir godkjent. Ingen vet hva det betyr når jeg spør de som legger det. Kan noen fortelle?

  • Kirsti sier:

   En CELT er en huløks, spesielt fra bronsealderen, og en WADI er et elveleie som bare sjelden fører vann, i ørken eller lignende. Her kan du se hva EWE, WAD og TBC betyr. Jeg gjør oppmerksom på at vi rett og slett ikke har kapasitet til å fungere som oppslagstjeneste for alle som spiller Wordfeud eller Ordspill. I stedet anbefaler vi å gå til innkjøp av Tanums store rettskrivningsordbok, der du finner alle ordene du spør om, bortsett fra WAD. Bokmålsordboka, som er gratis tilgjengelig på nettet, er også nyttig. Der kan du selv finne ut hva WHIG betyr.
   Mvh Kirsti Vogt, for NSFs språkkomité

 7. Unni Bleymann sier:

  Ordet PURL ble godkjent i WF. Hva i all verden er det?

  • Kirsti sier:

   Det kan du finne ut ved å slå opp ordet selv i Bokmålsordboka, som er gratis tilgjengelig på nett. Jeg gjør oppmerksom på at vi dessverre ikke har kapasitet til å fungere som oppslagstjeneste for alle som spiller og lurer på hva ord betyr. I omtrent halvparten av tilfellene kan man finne svaret i Bokmålsordboka, og ellers anbefaler vi å investere i Tanums store rettskrivningsordbok eller tegne et abonnement på ordnett.no.
   Mvh Kirsti Vogt, for NSFs språkkomité

 8. Torill sier:

  Har fått anerkjent ordet VEIKN. Hva er dette? Kom opp ukjent på wordfeuds nettside.

  • Kirsti sier:

   Hva VEIKN betyr, kan du finne ut selv ved å slå opp i Bokmålsordboka, som ligger gratis tilgjengelig på nettet. Vi har dessverre ikke kapasitet til å fungere som oppslagstjeneste for alle som lurer på hva ord betyr.
   Mvh Kirsti Vogt, for NSFs språkkomité

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


seks + = tolv