Turneringsreglement

Reglene for å spille Scrabble i turneringer er stort sett de samme som i vanlig Scrabble, men det er noen forskjeller. For eksempel spilles det med klokke, et såkalt sjakkur, som sørger for at begge spillerne har like mye tenketid til rådighet. I tillegg må begge spillerne holde rede på poengene.

Det fullstendige turneringsreglementet kan lastes ned nederst på siden. De viktigste punktene du trenger å kjenne til hvis du har tenkt å delta i turneringer, er disse:

 • Det spilles bare partier med to spillere.
 • Hver spiller har 30 minutter til rådighet til alle trekkene i løpet av partiet. Dersom man bruker mer enn 30 minutter, blir man fratrukket 10 poeng for hvert påbegynte minutt utover den tilmålte tenketiden. Dersom man bruker mer enn fem minutter mer enn den tilmålte tiden, taper man partiet automatisk.
 • Begge spillerne må føre protokoll over poengsummen. Hvis man på et hvilket som helst tidspunkt oppdager at man har notert forskjellig poengsum, skal man sette klokka på pause og finne ut hvor det har oppstått en feil før man fortsetter spillet.
 • Etter å ha lagt et ord på brettet, skal man kunngjøre poengsummen man får før man trykker på klokka. Man har rett til å omgjøre trekket helt til man har trykket på klokka. Spilleren må notere poengsummen i protokollen før nye brikker kan trekkes.
 • Dersom man mener at motstanderen har lagt et eller flere ord som ikke er akseptabelt, kan man utfordre det. I så fall setter man klokka på pause og tilkaller en dommer som avgjør om ordet eller ordene er godkjent. Dersom et eller flere av ordene som ble utfordret, ikke er godkjent, må spilleren som gjorde trekket ta brikkene tilbake og mister turen sin. Dersom alle ordene som ble utfordret, er godkjent, blir spilleren som utfordret det fratrukket 10 poeng, men beholder turen.
 • Man har rett til å utfordre motspillerens trekk helt til motspilleren har stukket hånden i brikkeposen for å trekke nye brikker. Dersom man er i tvil om man vil utfordre trekket, kan man si «vent» før motspilleren har begynt å trekke nye brikker; motspilleren må da vente med å trekke nye brikker til spilleren har bestemt om han eller hun vil utfordre trekket. Dersom spilleren i dette tilfellet bruker mer enn tjue sekunder på å bestemme seg, kan motspilleren likevel trekke nye brikker, men må holde disse atskilt fra sine gamle brikker til spilleren enten utfordrer eller aksepterer trekket.
 • En spiller aksepterer motspillerens trekk dersom han eller hun
  • fører poengsummen i sin protokoll uten først å ha sagt «vent»,
  • legger en av sine egne brikker på brettet for å gjøre et trekk, eller
  • tilkjennegir muntlig at han eller hun aksepterer trekket etter først å ha sagt «vent».
 • Dersom man ønsker å bytte brikker, legger man brikkene man vil bytte, ned, trykker på klokka og trekker så nye brikker før man legger de bortbyttede brikkene tilbake i posen. Det er ikke tillatt å bytte hvis det er færre enn sju brikker i posen.
 • Spillet er slutt hvis det går seks runder uten at noen av spillerne får noen poeng.

Komplett turneringsreglement (PDF)

4 kommentarer til Turneringsreglement

 1. kk sier:

  1 første ordet som legges går over en lys rød firkant. skal den da telle dobbelt eller ikke – står ikke dobbelt ordpoeng, men er jo lyserød.
  2 Ord som SOU (mynten) går det som egennavn eller ere det tillatt?

  • Kirsti sier:

   1) Det første ordet som legges på brettet gir dobbelt ordpoeng.
   2) Sou og andre myntenheter regnes ikke som egennavn, og er tillatt.
   Mvh Kirsti Vogt, for NSF

 2. Hvis man bruker alle sine 7 bokstaver gir det ekstrapoeng ?

  • Kirsti sier:

   Ja, da legger man det som heter en bingo, og det gir 50 poeng i bonus.
   Vennlig hilsen Kirsti Vogt, for NSFs språkkomité

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


fem + = seks