Ny ordliste – 2019

I august 2019 offentliggjør vi en ny versjon av NSF-ordlista. Vi har lagt til 49 798 ord og fjernet 6 697, slik at den nye ordlista totalt inneholder 735 973 ord. Hvis vi bare teller ordene som er relevante for Scrabble (det vil si ordene med mellom to og femten bokstaver), teller ordlista 632 601 ord, opp fra 585 307.

I Scrabbleforbundets turneringer vil den nye ordlista være autoritativ opp til og med seks bokstaver. Det betyr at hvis et ord har inntil seks bokstaver, skal det godkjennes hvis det står i ordlista og underkjennes hvis det ikke gjør det. For ord med flere enn seks bokstaver er reglene som tidligere: det vil for det første si at dersom et slikt ord står i NSF-ordlista, må en dommer vurdere om det er snakk om en tillatt bøyningsform. Dessuten godkjennes ord med flere enn seks bokstaver hvis de står i den niende utgaven av Tanums rettskrivningsordbok.

Nedenfor finner du tekstfiler og PDF-filer som inneholder den oppdaterte ordlista, samt nyttige lister av ord. I PDF-ene som inneholder både nye og gamle ord, er nye ord farget røde.

NSF-ordlista 2019 som en zippet tekstfil

Godkjente ord med mellom to og seks bokstaver

Godkjente ord med mellom to og seks bokstaver som PDF

Lister med nyttige ord

Oversikt over en del nye ord

Enbokstavsutvidelser av tobokstavsord

Enbokstavsutvidelser av trebokstavsord

Enbokstavsutvidelser av firebokstavsord

Enbokstavsutvidelser av fembokstavsord

Ord på inntil åtte bokstaver som fjernes

Dette innlegget ble publisert i Generelt. Bokmerk permalenken.

3 kommentarer til Ny ordliste – 2019

 1. omhalck sier:

  Et par umiddelbare kommentarer til den autoritative to-til-seks-lista:

  1. Såvidt jeg husker og kan finne, ble PACT og PACTE i 2016-runden beskrevet som feil bøyningsformer av PACE som var blitt hengende igjen fra tidligere. Disse står fremdeles i lista.

  2. Nikkabot la FREMTR mot meg her om dagen, og den står ganske riktig i lista; jeg antar dette er en feilaktig imperativ av FREMTRE? På samme måte finner jeg FRAMTR der.

 2. Jeg hadde en lang liste over hva min venninde har brukt, som jeg ikkeforstod. Hadde skrevet det og mye annet på en lapp, som jeg nettopp har kastet.
  Bl.a. var det et ord hun ofte brukte, og det var dæs.Hva betyr det?

  Tusen takkfor svar (og oppdatering for meg.)

  • Kirsti sier:

   Beklager at du har måttet vente på svar. Å dæse betyr å forkomme av frost og uvær, og det brukes spesielt om fe. Jeg må dessverre gjøre oppmerksom på at vi ikke har kapasitet til å besvare spørsmål om hva ord i ordlisten betyr. Bruk gjerne Bokmålsordboka og NAOB, to ordbøker som begge er gratis tilgjengelige på nettet.
   Mvh Kirsti Vogt, for NSFs språkkomité

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


+ seks = ti