Ulike verdensmesterskap i Scrabble

Det arrangeres tre verdensmesterskap i Scrabble rundt omkring i verden, på engelsk, fransk og spansk.

Championnats du monde de Scrabble francophone

Det eldste verdensmesterskapet er det franske, som arrangeres av Fédération Internationale de Scrabble Francophone. Arrangementet går på rundgang mellom fransktalende land og har blitt arrangert hvert år siden 1972, sist i Bordeaux i Frankrike i 2010. Mesterskapet består av flere separate turneringer, med mange forskjellige aldersklasser, og man har blant annet turneringer for par. Tidligere ble det bare spilt duplikatscrabble, men siden 2006 har man også arrangert verdensmesterskap i klassisk scrabble, som er den formen vi kjenner best i Norge.

World Scrabble Championship

Det engelske verdensmesterskapet har blitt arrangert annet hvert år siden 1991. Opprinnelig ble det arrangert av Hasbro og Mattel annen hver gang, men fra og med 2005 er det Mattel som har sponset alle mesterskapene. Turneringen domineres naturlig nok av engelsktalende land, men enkelte andre land er også sterke, spesielt sørøstasiatiske; det forrige mesterskapet ble arrangert i Johor Bahru i Malaysia i 2009 og ble vunnet av Pakorn Nemitrmansuk fra Thailand. Verdensmesterskapet er ikke åpent for alle: Alle land som ønsker å delta, har en viss kvote som er basert på landets tidligere prestasjoner, og man må kvalifisere seg via kvalifiseringsturneringer i sitt eget land. Sverige har deltatt siden 2005 og har en kvote på én deltager.

Campeonato del mundo de Scrabble en español

Det spanske verdensmesterskapet arrangeres hvert år av Federación Internacional de Scrabble en Español og har blitt arrangert siden 1997. De fleste deltagerne kommer fra Spania og Latin-Amerika, men det er også deltagere fra USA og Frankrike. I 2009 ble mesterskapet arrangert på Isla Margarita i Venezuela. Luis Picciochi fra Argentina ble verdensmester i klassisk scrabble, mens Patxi Navarro fra Spania vant duplikatscrabble.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


seks + to =