Turneringer

Hovedoppgaven til Norsk scrabbleforbund blir å arrangere turneringer. Å spille Scrabble i en turnering er nok litt annerledes enn å spille hjemme eller på nettet.

Det spilles bare partier med to deltagere. Begge spillerne har en tilmålt tid, vanligvis 30 minutter hver, og hver gang man har gjort et trekk, er det viktig å huske å stoppe sin egen klokke og sette motstanderens i gang. Begge spillerne har ansvaret for å føre regnskap over poengene. Det er ikke tillatt å bruke oppslagsverk før man legger et trekk. Hvis en spiller mistenker at motspilleren har lagt et ord som ikke står i ordboka, kan han velge å utfordre trekket. Da stopper man klokka, og leverer en protest til dommeren, som avgjør om ordet er tillatt. Dersom ordet ikke er tillatt, må spilleren som la det, ta tilbake brikkene sine og  mister turen sin. Dersom ordet er tillatt, får spilleren som protesterte 10 minuspoeng.

Den offisielle ordboka under turneringer er Tanums store rettskrivningsordbok, 9. utgave. Den inneholder rundt 300 000 ord, inklusive en stor mengde sammensatte ord. Alle ordene som står der kan legges, bortsett fra egennavn, symboler og forkortelser. I tillegg godkjennes alle bøyningsformer som er i vanlig bruk i moderne norsk, med unntak av genitivsformer. Du kan lese mer om dette under «Regler».

Foreløpig er det bare planlagt bokmålsturneringer, men dersom det er interesse for det, og vi finner en passende ordbok, kan det bli aktuelt med turneringer på nynorsk også. Interesserte bes gi beskjed til styret.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


en + ni =