Gullbrikken 2023

Stein Olav Høgetveit er den verdige vinneren av Norsk Scrabbleforbunds hederspris Gullbrikken. Her er Gullbrikkekomitèens begrunnelse:

Årets gullbrikkevinner åpenbarte seg for oss første gang på en kaffeklubb i Oslo, rett ved Plata, i mai 2012. Der kom han på en solid sisteplass, og siden har det bare gått nedover. Nei da. Jeg mente oppover. Eller litt både opp og ned. Men det har gått mest oppover, da. Det har det. Men det er ikke derfor han får gullbrikken. Grunnen til at han får den, kommer jeg tilbake til. Foreløpig har jeg bare avslørt at det er en mann som får den i år. Siden jeg allerede har brukt ordet «han».

Vinneren har, som ganske mange andre i dette rommet, avtjent sin verneplikt ved å sitte i styret i NSF en periode. Der har han vært en ressurs – klartenkt, med egne meninger og mange konstruktive innspill.

Han har også sterke meninger om ordlista – han synes blant annet den inneholder for få dialektord fra hans kant av landet, og for mange tulleord fra Oslo øst. Han kan en del tulleord selv også; han har blant annet sluppet unna med ord som «burdinga», «dralter», «selokse» og «HEmorider», og på Scrabbeller har han til og med fått godkjent «iskakaene». Det har ingen andre klart, hverken før eller siden.

Men han har heldigvis en del godkjente ord i vokabularet sitt også.

Han klikker med pennen, river seg i håret, vrir seg på stolen, sukker og stønner, før han plutselig klinker til med bingoer som CHAMPIS, KNEBUKSE, AUDIOLOG og PISSREGN. Og han har selv bidratt til å gjøre ordlista bedre ved å foreslå ord som mangler. Vi nevner i fleng: UNGSEI. Og BOKRAV. UNGSEI og BOKRAV er nå tillatt i Scrabble, takket være denne tørrvittige, godlynte, sjarmerende og litt frustrerte fyren, som for noen år siden slutta å røyke og flytta fra Oslo fordi han møtte en gammel kjenning på en bensinstasjon som ga ham et jobbtilbud i bibelbeltet som han ikke kunne si nei til.

Hans største bekymring før han flytta til Sørlandet, var at han ikke skulle finne noen å scrabble med der. Men ved utagerende atferd både live, i pressen, på sosiale medier og via Wordfeud, klarte han å rekruttere nok medlemmer til å skape seg et fullverdig scrabbleliv i Kristiansand også. Første samling fant sted på puben «Både og» i januar 2019. Så ble det alvor og turneringer «Hos naboen», og til slutt skaffet han dem innpass i fasjonable lokaler på Håndverkeren pub og restaurant, hvor han arrangerer turneringer så ofte han kan.

Selv tar han tap med fatning og seier med et «Yesss!» og et kledelig smil. Han prøver iblant å oppføre seg cocky og klysete når han vinner, men lykkes sjelden. Det strider mot hans natur, og det blir alltid mer komisk enn klysete. På Kreta i fjor kom hans komiske talent virkelig til sin rett, og vi håper han vil bli med dit flere ganger. Han var dypt savnet av sine frustrerte medfyrer i år.

Årets mann har en lærerutdannelse i bånn, og den har nå endelig kommet til nytte. På utmerket pedagogisk vis har han gjort sine sørlandske konkurrenter så gode at det til tider går hardt ut over hans egen rank. Men til gjengjeld har han blitt svært populær blant sine medspillere i Kristiansand. Sjelden har vel en kandidat fått så mange nominasjoner til en gullbrikke som … Gjett!

En gjeng som etter sigende går under navnet «Det sørlige Norges Scrabblegroupie-forening» omtaler Stein Olav som «pater familias» og kan ikke få fullrost ham for at han fant dem, og for at han så sjenerøst har delt av sine scrabblekunnskaper. «Gode og grundige forklaringer om spillets gang og tips og triks, alltid på tilbudssiden», som det heter i en av nominasjonene.

Så – hovedgrunnen til at Stein Olav får årets hederspris er altså at han nærmest egenhendig har klart å bygge opp et stabilt og godt scrabblemiljø på Sørlandet, med minst like mange medlemmer som vi har i øst og vest og Midt-Norge. Vi savner ham i Oslo, men håper Kristiansand setter pris på å ha fått sin store sønn tilbake.

Gratulerer med en vel fortjent gullbrikke, Stein Olav!

Dette innlegget ble publisert i Generelt. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


fem + = seks