Ny ordliste

I september 2016 publiserer vi en ny versjon av NSF-ordlista, en oppdatering av den forrige ordlista, som ble publisert sommeren 2012. Vi har lagt til 109 358 ord og fjernet 10 029. Ordene som er fjernet, er i stor grad feilaktige bøyningsformer. Til sammen består ordlista nå av 692 855 ord. Den delen av ordlista som er relevant for Scrabble (ordene med 2–15 bokstaver) inneholder 585 307 ord, mot 485 725 tidligere.

Vi tilbyr ordlista til alle som utvikler nettspill. I slike spill anbefaler vi at ordlista brukes som en autoritativ kilde, slik at ord godkjennes hvis og bare hvis de står i ordlista.

I Scrabble-turneringer i regi av NSF vil ordlista være autoritativ opp til fem bokstaver. Det betyr at dersom et ord består av fem eller færre bokstaver, vil det godkjennes hvis det står i NSF-ordlista, og underkjennes dersom det ikke står der. Dette gjelder uansett om ordet er en grunnform eller en bøyning.

For ord med flere enn fem bokstaver vil ordlista bli brukt på samme måte som tidligere i Scrabble-turneringer. Det vil si at selv om ordet står i NSF-ordlista, må en dommer vurdere om det er snakk om en feilaktig bøyningsform. I tillegg godkjennes ord med flere enn fem bokstaver dersom de står i niende utgave av Tanums rettskrivningsordbok, eller er en gyldig bøyningsform av et ord som står der, selv om selve ordet ikke står i NSF-ordlista. Her er det fremdeles NSFs språkreglement som følges.

En vesentlig endring i forhold til de tidligere reglene er at den nye NSF-ordlista også inneholder ord som bare forekommer i faste uttrykk, for eksempel «sengs» i uttrykket «til sengs». Dette gjelder bare ord som forekommer i norske uttrykk, eller uttrykk som er så innarbeidet i språket at de gjerne oppfattes som norske, slik som «ad undas». Tidligere ble slike ord bare godkjent dersom de var oppført i Tanums som eget oppslagsord. I Scrabble-turneringer kommer slike ord nå til å bli godkjent dersom de står i NSF-ordlista, uavhengig av antall bokstaver. Ord som bare er oppført i Tanums som del av et fast uttrykk, og som ikke er med i NSF-ordlista, vil som tidligere ikke bli godkjent.

NSF-ordlista 2016 som en zippet tekstfil

Godkjente ord med mellom to og fem bokstaver som tekstfil

Godkjente ord med mellom to og fem bokstaver som PDF

Lister med nyttige ord

Oversikt over en del nye ord

Enbokstavsutvidelser av tobokstavsord

Enbokstavsutvidelser av trebokstavsord

Enbokstavsutvidelser av firebokstavsord

Ord på inntil åtte bokstaver som fjernes

Creative Commons-lisens
PDF-filene er lisensiert under en «Creative Commons Navngivelse 4.0 Internasjonal»-lisens. © Norsk Scrabbleforbunds språkkomité.

Oppdatering: På grunn av en bug var enkelte ord utelatt fra listene som ble offentliggjort i september 2016. Dette ble korrigert 23. oktober 2016. De oppdaterte PDF-filene er alle datert oktober 2016. Ordene som var utelatt, var utelukkende ord som er en del av faste uttrykk. Den autoritative delen av lista (altså ordene med inntil fem bokstaver) har fått sju nye ord, nemlig aftes, funds, notam, sengs, sinns, skaus og skogs.

Dette innlegget ble publisert i Generelt. Bokmerk permalenken.

14 kommentarer til Ny ordliste

 1. omhalck sier:

  I lista over ord som fjernes, står MAX, TIA og UEN, som ikke står på den eksisterende lista over trebokstavsord her på nettsidene. På den annen side står VIP ikke i lista over ord som fjernes, men har blitt borte mellom den tidligere trebokstavslista og den nye NSF-lista. Det er mulig jeg bare har gått glipp av en mellomoppdatering, men tenkte jeg skulle nevne det.

  • Kirsti sier:

   Takk for at du sier fra. Listen over trebokstavsord er uansett oppdatert nå, og skal være korrekt.
   Mvh Kirsti Vogt, for NSFs språkkomité

 2. John sier:

  Gratulerer med ny ordliste!
  Noen småting:
  • Jeg finner ikke «sengs» i den nye ordlista. Har jeg misforstått?
  • Det er ikke lenger mulig å legge inn nye forslag på siden «ord som savnes».
  • Burde det ikke også være en egen liste over forslag til ord som burde fjernes (f. eks. seff)?

  • Kirsti sier:

   Dessverre har det skjedd en liten programmeringsfeil som har ført til at «sengs» ikke er kommet med likevel. Vi jobber med den saken. Vi forsøker også å finne ut hva i all verden som har skjedd med kommentarmuligheten på ønskelistesiden.

   Og til det andre du spør om: Jeg har allerede forklart deg ganske grundig hva slags vurderinger vi legger til grunn når vi tar inn ord. Hvis man finner rene feil, tar vi selvsagt gjerne imot tips om det, men det ligger et omfattende leksikografisk vurderingsarbeid og en helhetlig grunntanke bak ordlisten, og vi kommer ikke til å fjerne ord bare fordi enkeltspillere ikke er enige i at de burde være med.

   Mvh Kirsti Vogt, for NSFs språkkomité

   • Villy Verstad sier:

    Jeg ser at «sengs» manglet i den nye ordlista? Sengs? Er det noe jeg ikke har fått med meg her? Sengs kan da ikke stå alene. Jeg samenligner med: havs, fjells, bords og lignende som alle må ha til foran.
    Mvh
    Villy Verstad

    • Kirsti sier:

     Du har helt rett i at sengs, havs og så videre ikke kan stå alene, men trenger et «til» foran seg, men ettersom norske ord som kun brukes i faste uttrykk skal være med i ordlisten, inkluderer vi nå også disse stivnede genitivsformene.
     Mvh Kirsti Vogt, for NSFs språkkomité

 3. Tore Andrè Svardahl sier:

  Forslag te nytt ord.

  SEGWAY

  • Kirsti sier:

   SEGWAY står i ordlisten allerede. Det er fint om du sjekker sånt før du etterlyser ord.
   Mvh Kirsti Vogt, for NSFs språkkomité

 4. Tore Andrè Svardahl sier:

  Hvorfor kan man ikke bruke Q,Z,X i Wordfeud når man bruke det her ?? Bare lurer.

  • Kirsti sier:

   Det er fordi Wordfeud ikke har åpnet for å bruke blank brikke som Q, Z og X. Vil du ha forandret det, må du ta det opp med utviklerne av spillet.
   Mvh Kirsti Vogt, for NSFs språkkomité

 5. augnestein sier:

  Hei!

  Jeg ser at midtback ikke er med i ordlista, men er et mye brukt ord i idrettsverdenen (håndball bl.a.). Er det noen grunn til at det ikke er med?

  • Kirsti sier:

   Beklager at det har tatt så forferdelig lang tid å svare deg, en del kommentarer hadde forsvunnet så langt ned i systemet at de var nesten umulige å finne. Takk for forslaget, vi har satt ordet opp på ønskelisten.
   Mvh Kirsti Vogt, for NSFs språkkomité

 6. JAA sier:

  Ordene SAKA og CAD, kan de ikke lengre brukes på Wordfeud?

  • Kirsti sier:

   Beklager at du ikke har fått svar før. Vi nærmer oss en ny oppdatering av ordlisten, og jeg går nå gjennom det lange etterslepet av innsendte forslag på denne siden. SAKA kan helt fint legges i Wordfeud, CAD ble tatt ut av ordlisten for mange år siden og kommer ikke tilbake.
   Mvh Kirsti Vogt, for NSFs språkkomité

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


+ tre = elleve